

In de eerste helft van 2024 hebben we op deze website een bevraging geplaatst. Meer dan 250 inwoners hebben deze bevraging ingevuld. Op basis van onze eigen visievorming en de input die uit deze bevraging gekomen is, hebben we onze standpunten en prioriteiten bepaald. We bundelen onze ideeën en aanpak in 3 clusters: verbinden, koesteren en innoveren.
Klik op de afbeelding om ons programma helemaal te lezen. Hieronder geven we een korte samenvatting van enkele belangrijke punten.
Liever kort en krachtig? Normaal gezien kreeg je ondertussen onze programmafolder in de brievenbus. Misschien miste je hem of misschien misten wij jouw bus. Klik dan zeker even op de afbeelding hiernaast om de programmafolder digitaal te bekijken.
MAXimaal verbinden
Verenigingen
Bij cd&v MAX staat het verenigingsleven centraal. Verenigingen vormen de ruggengraat van een levendige gemeenschap en brengen mensen samen. Hun maatschappelijke inzet is van onschatbare waarde. Daarom willen we hen zowel financieel als logistiek optimaal ondersteunen. Naast subsidies, die we moderniseren en vereenvoudigen, investeren we in logistieke oplossingen zoals een "verenigingencamionette" die hen helpt met het verplaatsen van materialen. Deze bestelwagen kan gerealiseerd worden in samenwerking met lokale ondernemers, die bijvoorbeeld via bestickering zichtbaarheid in het straatbeeld zouden kunnen krijgen. Onze gemeentelijke infrastructuur, waar verenigingen vaak gebruik van maken, is verouderd en aan opwaardering toe. Met ons behoefteplan sportinfrastructuur en een bredere patrimoniumstudie willen we samen met verenigingen werken aan een duurzame toekomst voor onze gemeentelijke gebouwen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om parochiezalen over te kopen, gezien hun centrale ligging en populariteit, om te zorgen voor voldoende feest- en fuifruimte. Om verenigingen verder te ondersteunen, richten we een verenigingenschuur in voor stockageruimte en introduceren we een jaarlijks budget via een verenigingenbadge voor recyclageparken, waarmee we hen aanmoedigen om afval efficiënter te recycleren.
Adviesraden en participatie
De adviesraden, zoals de jeugdraad, milieuraad, sportraad en seniorenraad, zijn een belangrijk klankbord voor het gemeentelijk beleid. Zij versterken het burgerschap en stimuleren medeverantwoordelijkheid. Daarom willen we hun werkingsbudget verhogen en hen meer eigenaarschap en initiatiefrecht geven. Door de adviesraden twee keer per jaar samen te brengen voor informele netwerkmomenten, hopen we kruisbestuiving te bevorderen. Voor jongeren zetten we extra in op participatie via de jeugdraad. We gaan voor het Vlaams label 'kindvriendelijke gemeente' waarbij elke beleidsbeslissing door een kindvriendelijke bril moet worden bekeken. Daarnaast herzien we het participatieplatform "Grimbergen denkt mee" om het effectiever in te zetten bij grote projecten en zorgen we ervoor dat inspraaktrajecten een representatief beeld geven van de gehele gemeenschap.
Buurten en wijken
In onze snelle samenleving is sociaal contact tussen buren soms schaars. Om dit te stimuleren, verdubbelen we de waarde van de feest- en wijkbonnen, zodat de stimulans voor meer buurtfeesten vergroot. Veiligheid in de wijken blijft een aandachtspunt. We zetten de wijkagentenwerking ook als prioritaire actie bij onze politiezone. We behouden het concept van tijdelijke speelstraten en willen vijf straten permanent omvormen tot speelstraten waar kinderen veilig kunnen spelen. Tijdens weekends en vakanties zetten we mobiele speeltoestellen in om publieke ruimtes beter te benutten. Daarnaast richten we rustplekken in waar mensen kunnen ontspannen, lezen en genieten van de natuur. Deze plekken worden uitgerust met groen en water, en we plaatsen er boekenuitleenkastjes en/of andere stimulansen om te ontspannen. We ontwikkelen ook een visueel aantrekkelijke 'wegwijskaart' van Grimbergen, zowel digitaal als op papier, die belangrijke speelzones, toeristische trekpleisters, wandel- en fietsroutes en rustplekken duidelijk aangeeft.
Evenementen
Evenementen zijn momenten waarop mensen samenkomen en verbinding ontstaat. Daarom blijven we inzetten op de organisatie van evenementen, zoals de kerstmarkt en de kermissen. Tegelijkertijd willen we nieuwe initiatieven introduceren, zoals bijvoorbeeld de "langste tafel", waar buurtbewoners samen eten en elkaar leren kennen. In de zomermaanden willen we Grimbergen tot leven brengen met zomerconcerten, waarbij lokale artiesten en verenigingen de kans krijgen om op te treden. We richten samen met de verenigingen een zomerbar in, die door hen wordt uitgebaat en kan dienen om verenigingen bijkomend financieel te ondersteunen. We steunen ook grote evenementen van verenigingen en comités, zoals de Ommegang, en werken samen met ondernemers om Grimbergen op de kaart te zetten. Hierbij betrekken we ook onze lokale handelaars, die met hun creativiteit een waardevolle bijdrage leveren aan het succes van evenementen. We onderzoeken samen met de horeca hoe we (pop-up) zomerterrassen kunnen realiseren om de sfeer en gezelligheid in de gemeente te verhogen.
Taal verbindt
Taal is essentieel om mensen te verbinden. We zien meertaligheid als een troef, maar het beheersen van het Nederlands biedt nog meer voordelen. Deelname aan verenigingen en gemeentelijke activiteiten wordt makkelijker als mensen het Nederlands beheersen. Daarom blijven we inzetten op taalstimulerende activiteiten, geleid door vrijwilligers, en werken we samen met professionele partners om drempels voor het leren van Nederlands weg te nemen. We onderzoeken de haalbaarheid van een zomerschool, zodat kinderen tijdens de lange zomervakantie hun taalkennis niet verliezen. Ook willen we onze halftijdse taalcoach omzetten naar een voltijdse functie, zodat er ruimte is om verenigingen te ondersteunen rond meertaligheid en een zomerschool te organiseren. Onze nieuwe ‘bibliotheek van te toekomst’ in de kerk van Strombeek-Bever, vlak naast het Centrum voor VolwassenenOnderwijs (CVO) Semper, zal binnen het taalthema een belangrijke rol blijven spelen. Een sacrale ruimte blijft in de kerk bewaard.
Nieuwe inwoners
We verwelkomen nieuwe inwoners graag op een jaarlijks welkomstmoment, waarbij ze kennismaken met de gemeentelijke diensten en een rondleiding krijgen door Grimbergen, eventueel via een virtual reality-tour. Tijdens dit evenement betrekken we ook lokale handelaars om nieuwe inwoners in contact te brengen met wat Grimbergen te bieden heeft. Bovendien ontvangen nieuwe inwoners een onthaalbrochure die recent ontwikkeld werd, samen met een overzichtelijke wegwijskaart van de gemeente.
MAXimaal koesteren
MENSELIJK KOESTEREN
Kinderopvang
Grimbergen kampt met een structureel tekort aan kinderopvangplaatsen, waardoor werkende ouders vaak ver moeten rijden voor kinderopvang. Dit probleem willen we aanpakken door op lokaal niveau samen te werken met kinderopvanginitiatieven en op Vlaams niveau te blijven pleiten voor meer investeringen. Bij nieuwe verkavelingsprojecten zal kinderopvang een belangrijke factor zijn. We onderzoeken ook of gemeentelijke infrastructuur ter beschikking kan worden gesteld aan kinderopvanginitiatieven.
Aanbod voor kinderen van 0 tot 16 jaar
We behouden de sterke speelpleinwerking van De Piereman en blijven investeren in de opleiding van monitoren via het MonitorenOndersteuningsProject (MOP). Voor oudere kinderen zetten we samen met hen in op een SWAP-programma (tienerwerking) dat afgestemd is op hun wensen en interesses. Jeugdhuizen spelen een belangrijke rol bij de overgang van 15-16-jarigen naar een bredere jeugdhuiswerking. Jeugdhuizen zijn onmisbare veilige havens in de naaste omgeving. We vinden het dus nog steeds belangrijk om te streven naar één jeugdhuis per deelgemeente. Dat wil niet zeggen dat dit per se een "vast jeugdhuis" met "vast bestuur" hoeft te zijn. We ondersteunen evenzeer experimentele en tijdelijke jeugdhuiswerkingen waarbij we ook in Grimbergen-centrum, waar momenteel geen jeugdhuis meer is, een ruimte voorzien.
Singles, bewust ongehuwde moeders en vaders, mensen in eenzaamheid
Ons dienstencentrum Ter Borre is een centrale ontmoetingsplaats voor ouderen, maar we willen het breder inzetten voor alle leeftijdsgroepen. We zorgen voor initiatieven die eenzaamheid doorbreken en slaan bruggen naar verenigingen en activiteiten. Het welzijnsteam van de gemeente krijgt een specifieke focus op het begeleiden van inwoners in eenzaamheid en ondersteunt projecten van socio-culturele organisaties die zich richten op eenzaamheid voor alle leeftijden.
Jeugdzorg
We erkennen dat er in Grimbergen nog te weinig aandacht is voor jeugdzorg. Jongeren worden steeds vroeger geconfronteerd met maatschappelijke druk en persoonlijke problemen. Daarom komt er binnenkort in Grimbergen een OverKophuis: een veilige plek waar jongeren terechtkunnen zonder oordeel, met ruimte voor professionele begeleiding en doorverwijzing. Dit huis wordt uiteindelijk een integraal onderdeel van de Charleroyhoeve en is verbonden met andere jeugdinitiatieven.
Het sociaal huis
Grimbergen heeft een goed werkend sociaal huis dat bereikbaar is voor wie hulp nodig heeft, zowel financieel als sociaal. We investeren in een proactief sociaal beleid om eenzaamheid en armoede te voorkomen. We ondersteunen organisaties zoals het Rode Kruis en onthaalgroepen, en pleiten voor samenwerking tussen eerstelijnsdiensten om een tekort aan dokters, psychologen en tandartsen aan te pakken.
Ouderenactiviteiten
Met zo'n 8000 inwoners boven de 65 jaar is Grimbergen rijk aan actieve ouderen. We willen hen blijven betrekken bij activiteiten en projecten en zoeken samen met de seniorenraad naar nieuwe initiatieven. Intergenerationele projecten, zoals huiswerkbegeleiding en moestuinieren, stimuleren het contact tussen jong en oud. Thuiszorg blijft een basisdoelstelling, en we ondersteunen initiatieven voor kangoeroewonen en woonunits in de tuin van kinderen.
Dierenwelzijn
We willen een diervriendelijke gemeente zijn die zorgt voor huisdieren en wilde dieren. We werken samen met dierenopvangcentra en breiden het aantal hondenlosloopweides uit, onder andere aan de Kloosterpoort en het Vliegveld. Samen met organisaties als Natuurpunt zetten we in op biodiversiteit en beschermen we onze 'lokale soorten' zoals de bosorchis en ijsvogel.
Natuur
Grimbergen is een groene gemeente met parken, bossen en open ruimte langs Brussel. We blijven investeren in kwalitatief groen en zetten projecten voort zoals het Landinrichtingsplan Oostelijke Maalbeekvallei en de aanleg van nieuwe parken. We streven naar meer natuureducatie en willen verder nadenken met partners over een educatief centrum in de Maalbeekvallei. Ontharding en het behoud van groen blijven speerpunten in elk project.
INFRASTRUCTUUR KOESTEREN
Jeugd, sport en cultuur
We investeren in betere jeugdinfrastructuur door de ontwikkeling van twee jeugdsites: Charleroyhoeve en Piereman. Speeltuinen richten we meer uitdagend in, met nieuwe grote speelzones in het Prinsenbos en Borrekensveld. Sportinfrastructuur krijgt een opknapbeurt, en we evalueren de staat van sporthallen om investeringen te prioriteren op basis van het behoefteplan sportinfrastructuur. Samen met de cultuurraad kijken we naar de noden voor culturele zalen, en we verbeteren de uitrusting voor licht, geluid en digitale voorzieningen.
Sociaal Huis, Academie voor Muziek, Woord en Dans, Cultuurcentrum
Het sociaal huis blijft in Strombeek-Bever en krijgt een update. We ontwikkelen een masterplan voor de toekomst van de Academie, het Cultuurcentrum en andere diensten, zodat ze hun cruciale rol in Grimbergen kunnen blijven vervullen. De renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis is onmisbaar om een moderne dienstverlening te garanderen, met behoud van historische elementen.
(Feest)zalen
We overwegen de aankoop van parochiezalen om de toekomst van polyvalente zalen te verzekeren. Feesten brengen mensen samen, dus willen we voldoende kwalitatieve ruimtes aanbieden tegen democratische prijzen. Zaal Den Douwe blijft voor ons een tijdelijke optie voor evenementen, maar we verbeteren de veilige bereikbaarheid per fiets.
Groenonderhoud, wegen en paden
Het onderhoud van ons openbaar groen, straten en paden is een prioriteit. We zetten in op duurzaam groenbeheer en zoeken een balans tussen wildere groei en beheersbaarheid. We werken een inventaris uit van het openbaar domein en voeren een inhaalbeweging door in het onderhoud van wegen en fietspaden. Het burgerplatform wordt uitgebreid, zodat inwoners nog efficiënter problemen of 'mankementen' kunnen melden.
Respect voor onze omgeving
We treden strenger op tegen sluikstorters en stellen hoge boetes voor naar Scandinavisch model. Op sluikstorten hanteren we een nultolerantie. In de Woluwelaan, waar sluikstort al vele jaren meer dan schandalige proporties aanneemt, voeren we een parkeerverbod in om sluikstorten tegen te gaan in combinatie met ontharding, net zoals we eerder succesvol deden in Strombeek-Bever.
Wonen
Wonen in Grimbergen is duur door de ligging, maar we streven naar betaalbaar wonen via samenwerking met Vlabinvest en de nieuwe woonmaatschappij. We ondersteunen kleinschalige en innovatieve projecten voor starterswoningen. Grimbergen groeit snel, maar grote verkavelingen willen we beperken om de druk op de gemeenschap te verlichten. We werken een bouwpauze uit, waarbij watergevoelige gebieden en open ruimte beschermd blijven.
MAXimaal innoveren
Geschiedenis met toekomst
Hoewel innovatie meestal over vooruitgang gaat, zien we in Grimbergen kansen om ons rijke erfgoed te integreren in de toekomst. Met locaties zoals het Prinsenkasteel, het Guldendal en de Liermolen, heeft Grimbergen veel cultureel erfgoed waar we trots op mogen zijn. We willen deze erfgoedlocaties niet alleen fysiek onderhouden, maar ook digitaal en interactief onder de aandacht brengen. Zo maken we van het Prinsenkasteel en de Liermolen interactieve erfgoedsites voor zowel toeristen als inwoners. Het Museum voor Oudere Technieken (MOT) blijft een centrale speler voor polyvalent gebruik van deze locaties. Daarnaast plannen we interactieve wandelingen met culturele en historische feiten over Grimbergen. Net zoals de microbrouwerij de geschiedenis van het Grimbergen-bier nieuw leven inblies, willen we hetzelfde doen voor de geschiedenis van onze gemeente. Door infoborden en heraldische vlaggen in het straatbeeld te integreren, houden we de geschiedenis levend. Evenementen zoals de Sint-Servaasommegang spelen een sleutelrol in het bewaren van onze geschiedenis en verdienen blijvende steun.
Modern ondernemerschap
Ondernemers zijn essentieel voor een bruisende gemeente. Samen met de Raad voor Lokale Economie willen we ondernemers ondersteunen door middel van betere communicatie en afspraken. Nieuwe ondernemers krijgen meer aandacht via gemeentelijke communicatie, en we organiseren meer ontmoetings- en netwerkevenementen, zoals "Ontmoet de ondernemer", een digitaal platform waar ondernemers elkaar kunnen vinden. We ondersteunen innovatieve ideeën door lokale initiatiefnemers jaarlijks de kans te geven hun projecten te pitchen voor een jury. Winnaars ontvangen een financiële injectie om hun droom waar te maken. Bij wegenwerken zoeken we samen met ondernemers naar manieren om de impact op de lokale handel te minimaliseren via structureel overleg.
Energie en klimaat
Onze gemeentelijke gebouwen zijn verouderd en hebben een inhaalbeweging nodig op het vlak van energie-efficiëntie. We blijven investeren in het energiezuiniger maken van deze gebouwen, onder andere door zonnepanelen te installeren. Grimbergen speelt een voortrekkersrol in Ventum&Green, een organisatie die inzet op energie-innovatie. Samen met Fluvius streven we ernaar om onze openbare verlichting tegen 2030 volledig over te schakelen op LED. We nemen onze verantwoordelijkheid in het Lokaal Energie- en Klimaatpact om de CO2-uitstoot te verminderen, ons wagenpark te elektrificeren en voldoende publieke laadpalen te voorzien. Door ontharding van de openbare ruimte maken we plaats voor waterinfiltratie, wat ons helpt in de strijd tegen wateroverlast.
Bomen en water
Bomen zijn essentieel in onze aanpak van het klimaat. Ze helpen de temperatuur te verlagen en spelen een belangrijke rol in waterbeheer. We richten ons openbaar domein klimaatrobuust in door regenwater langer ter plaatse te houden en te laten infiltreren. Nieuwe straatontwerpen bevatten meer en onderhoudsvriendelijk groen en we leggen extra nadruk op watergevoelige gebieden. De toekomst van bomen verankeren we in de stedenbouwkundige verordening, en we voeren een "bomentoets" in om bestaande bomen beter te beschermen. Volwassen bomen op het openbaar domein krijgen meer ruimte om te groeien door de boomspiegels uit te breken. Meer hierover kan je lezen in ons volledige programma.
Moderne dienstverlening en communicatie
Het renoveren en uitbreiden van het gemeentehuis is cruciaal voor een efficiënte dienstverlening die meegroeit met de behoeften van Grimbergen. Digitalisering is een belangrijk speerpunt, maar we behouden ook fysieke bereikbaarheid. We ondersteunen inwoners die moeite hebben met digitale diensten en zorgen voor heldere communicatie op wijkniveau. We werken prioritair aan een online interactieve kaart waarop inwoners activiteiten, openbare werken en gemeentelijke voorzieningen kunnen volgen. Ook het huis-aan-huisblad blijft bestaan om iedereen goed te informeren.
Mobiliteit
Hoewel er recent een nieuw mobiliteitsplan werd ingevoerd, is het onze ambitie om dit bij te sturen waar nodig. We meten voortdurend de impact met verscheidene tellers en houden gesprekken met buurtbewoners om de mobiliteit te verbeteren. Gezien de werken aan de Brusselse Ring (R0), moeten we flexibel blijven inspelen op mobiliteitsuitdagingen. Deze werken zullen in de zeer nabije toekomst voor een enorme impact zorgen, zeker ook op Grimbergs grondgebied. Vele maatregelen die nu reeds genomen werden hebben tot doel deze impact zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Niets doen was, in tegenstelling tot wat door sommigen beweerd wordt, geen optie. Ook in de ons omliggende gemeenten worden stelselmatig gelijkaardige maatregelen ingevoerd. Nogmaals: bijsturen is voor ons de normaalste zaak ter wereld, daarom staat 'mobiliteit' voor ons ook onder 'innoveren'. We ondersteunen fietsstraten in de dorpskernen en trajectcontroles om snelheid te beheersen. De locaties waar trajectcontroles een meerwaarde kunnen betekenen zijn volgens ons op dit moment allemaal ingericht. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor uitleenstations voor elektrische deelfietsen en gaan we resoluut voor meer fietsenstallingen, in de eerste plaats in de onmiddellijke omgeving van vrije tijdsinfrastructuur. Wat parkeren betreft, zien we kansen in het uitbreiden van randparkings (bv Ter Wilgen) en het invoeren van bewonerskaarten om overlast te beperken.
Innovaties met ruimtes
Veel gemeentelijke gebouwen staan overdag leeg, wat zonde is van de ruimte. We willen deze ruimtes beter benutten door slimme deeloplossingen en digitale reserveringssystemen. Gemeentelijke ruimtes zoals de Charleroyhoeve kunnen worden uitgerust met conferentieschermen en WiFi, waardoor ze ideaal zijn voor co-working. Dit levert de gemeente ook extra inkomsten op.
Co-creatie
We willen nog meer samenwerken met burgers en hun ideeën benutten. Een van de initiatieven die we introduceren is de halfjaarlijkse "innovatiepitch", waarbij eender welke inwoner een oplossing voor een gemeentelijke uitdaging kan presenteren. Ideeën die levensvatbaar zijn, krijgen financiering en gemeentelijke ondersteuning via het project “Grimbergs Goe Gedacht”. Ook Grimbergenaars met een maatschappelijk innovatief of waardevol project in het buitenland verdienen de steun van het lokaal bestuur.